Herinneringen

Ik kwam laatst, gewoon in de stad, een oud collega tegen. Hij was, samen met zijn dochter, aan het winkelen. Hoewel mijn oud collega inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd was, herkende wij elkaar direct.
“Ha Bert, lang niet gezien zeg! Hoe gaat het met je?  Zijn dochter keek hem vragend aan.
“Jij kent ook iedereen!” zei ze.
“Haar vader schoot in de lach.
“Maar jij kent Bert ook hoor, even goed kijken, even heel diep nadenken!”
Het kwartje viel.
“Oooh ja, volleybal, de trainer van de liter ijs voor de winnaar van ‘de tafel van 10’ aan het eind van het seizoen!”
“Jeetje, Debbie, dat je dat nog weet!”
“Whahahaha, dat jij mij naam nog weet!”
“Ja wat wil je, ik ben niet heel vaak leuke trainers tegengekomen die ook nog heel aardig konden training geven.”

Debbie zat, 38 jaar geleden, in het allereerste team dat ik trainde en ook het allereerst team met wie ik een kampioenschap behaalde en wat voor een kampioenschap! Aan het eind van het seizoen stonden wij 46 punten los van de nummer 2 en dan heb ik nog niet eens over het verschil met de nummer laatst. Debbie kon het zich niet meer herinneren. Het geheugen, toch een vreemd fenomeen. Ons geheugen is selectief en dat is maar goed ook. Als wij alles zouden onthouden, zouden we gek worden. Voor mij was het kampioenschap wel belangrijk. Ik heb nog ergens een plakboek liggen met daarin een artikeltje met de eindstand.

Waarom kinderen sport leuk vinden

Een team onderzoekers van de Michigan State University (2012) vroeg jongens en meisjes van 10 tot 12 jaar oud waarom zij sporten.

De 5 belangrijkste redenen waarom kinderen sporten zijn:

  1. Voor het plezier
  2. Om iets te kunnen doen waar ze goed in zijn
  3. Om beter te worden in wat ze leuk vinden
  4. Om fit en in vorm te blijven
  5. Om te oefenen

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat vooral het plezier enorm belangrijk is. Mijn belangrijkste doel van toen, het winnen van het kampioenschap, komt niet voor in de top 5. Winnen komt niet eens terug in de top 10.

Waarom stoppen kinderen met sport

Ook daar is een rijtje te maken:

  1. Ontbreken van plezier
  2. De prestatiedruk
  3. Ouders
  4. Vaardigheid
  5. Te weinig tijd

Waar plezier de belangrijkste reden is waarom kinderen sporten, blijkt dat het ontbreken van plezier dè belangrijkste reden is om te stoppen.  Het is ook de belangrijkste reden waarom kinderen die een nieuwe sport uitproberen daar niet mee doorgaan.  Een al te grote nadruk op het leveren van prestaties is de belangrijkste uitvalreden voor jonge topsporters (Onderzoek Jacques van Rossum). Het bleek ook dat sporters die een individuele sport beoefenen en stoppen met hun sport nog wel eens een andere sport gaan beoefenen. Waarbij sporters die een teamsport beoefenen veelal stoppen met sport.

Onderschat ook de rol van de ouders niet.  Naast de druk vanuit de trainers, blijkt dat ook ouders een behoorlijk druk prestaties leggen. Het blijkt dat vooral vaders zich hun eigen gedrag niet realiseren bij het uitoefenen van prestatiedruk.

Een andere reden om te stoppen met sport is de vaardigheid, het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn.  Hierbij is er een rol voor de club. Hierover schreef ik al in een eerder verhaal:  Het team dat je verdiend. Ouders hebben echter ook een belangrijke rol. Uit onderzoek naar het doorzettingsvermogen van meisjes in de sport, bleek dat waar meisjes door ouders betrokken en liefdevol werden ondersteund, zij een hoger niveau bereikten. Een laatste reden waardoor sporters stoppen met sport, is simpelweg gebrek aan tijd.  Iedereen kent het wel, spelers die afzeggen omdat ze midden in een toetsweek zitten of het examen. In het verhaal met de titel Huiswerk schreef ik al dat je als trainer er goed aan doet om hier toch het gesprek over aan te gaan. Hoewel het missen van trainingen op gespannen voet staat met het leveren van prestaties is het goed om hier ook niet al te rigide mee om te gaan. Probeer maatwerk te leveren.

 

Afbeeldingsresultaat voor ijs

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 3 februari 2019, in Coachen, Psychologie, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: