VAR Bizar

Iedere supporter zou wat meer coach moeten zijn, dat scheelt een hoop sacherijn, een hoop frustratie, het scheelt een hoop agressie. Met 16 miljoen coaches zou je denken dat moet toch eenvoudig te realiseren zijn maar niets is minder waar, dit is gewoon verdomd lastig.  Sterker er zijn ook coaches, ook in het betaald voetbal die volledig los kunnen gaan op de scheidsrechter als het gewenste resultaat achter blijft.  Sport is emotie. Het is altijd lastig om iets uit je handen te zien glippen zonder dat je er iets aan kan doen. Een coach heeft, hoe beperkt ook, nog enige invloed. Als supporter heb je dat minder of beter geformuleerd, gewoon niet. Je kan vloeken, je kan tieren er verandert helemaal niets aan.

Ik dacht dat ik het redelijk beheerste maar niets bleek minder waar en dat zat ik nog niet eens in het station maar keek ik Feyenoord Ajax gewoon thuis op de TV.

“Doe even normaal!” kreeg ik te horen.

Ik ben een geboren Rotterdammer en heb een tijd echt pal tegenover De Kuip gewoond. Ik ben echter geen voetballer van huis uit en dat maakt de distantie toch iets groter, maar in de halve finale een onterechte corner tegen krijgen, die daarna nog eens dramatisch wordt verdedigd waarna het rustsignaal zo’n beetje in dezelfde seconde klonk als het doelpunt dat uit die corner viel was iets te veel gevraagd.

Hoe kan het nu gebeuren dat je binnen 40 seconde van volledig in de wedstrijd naar achter de feiten aanlopen vervalt? Nu is het niet de eerste keer dat ik een ploeg een wedstrijd heb zien verliezen op het moment dat je denkt, wat kan hier nu mis gaan. Omgedraaid heb ik ook wel wedstrijden meegemaakt waarvan niemand meer een cent op een goed resultaat gaf terwijl er toch vrij duidelijk werd gewonnen. Zo speelde wij ooit de kraker in de Hoofdklasse B, uit tegen SDV Barneveld. Op dat moment de overtuigende nummer 1 van de competitie. Wij bivakkeerde op dat moment op plek 3. De wedstrijd werd geleid door een scheidsrechter die, laten we zeggen duidelijk aanwezig was. Voor rust was er voor SDV geen vuiltje aan de lucht, eerlijk is eerlijk ze waren gewoon beter. Direct na rust was alles anders en na afloop wist niemand wat er gebeurd was maar hadden wij de wedstrijd gewonnen. Waar vooraf de verwachtingen bij ons niet bijster hoog waren, was Barneveld er alles aangelegen om de ongeslagen status te continueren. Twee gele kaarten voor spelers van Barneveld, kort voor rust leidde tot veel rumoer langs de lijn en op het veld. Men was van het een op het andere moment niet meer met de wedstrijd bezig. Op zich is dit niet nieuw. Hierover schreef ik al eerder een blog Let toch eens op man!

Tijdens wedstrijden kan je aandacht nog wel eens verschillende kanten op gaan en dan heb ik niet eens over wedstrijd gerelateerde zaken. Het slechte veld, het slechte weer een plots opspelende blessure. Herkenbaar zijn vast en zeker die ouders die voortdurend hun eigen kind staan toe te roepen, waarbij het bewuste kind dan niet zelden af en toe een vernietigende blik naar de zijlijn werpt. Allemaal afleidingen. Allemaal zaken die het goede spel niet echt bevorderen. De Duitse psycholoog Hans Eberspächer heeft in 1990 de aandachtscirkels bedacht. Een tool die zeer bruikbaar is om met concentratie om te gaan. Rico Schuijers schreef hierover het afgelopen jaar een geweldig mooi boek:

Focus, beter presteren door cirkeltraining

Een speler presteert optimaal als hij alleen bezig is met zijn taak. Op deze wijze kan je zo goed als zeker een wedstrijd verliezen nog voordat je begonnen ben. Is een speler afgeleid, met zijn gedachten ergens anders, is zijn prestatie gelijk minder. Wij hebben het dan over de externe afleidingen, zoals hierboven beschreven. In de fase die daarna volgt gaat het om het wat-als, de interne afleidingen. Hierin ook zie het omgaan met woede, met oneerlijkheid terug. Feyenoord kreeg in de laatste minuut voor rust een onterechte strafschop tegen. Iedereen kon dit zien. De scheidsrechter van dienst, Kevin Blom beweerde eerst dat de VAR ook de mening was toegedaan dat het een corner was. Uit deze corner scoorde Ajax waarop ook direct voor rust werd gefloten. In de rust kwam Blom terug op zijn opmerking over de VAR. De VAR bleek alleen gekeken te hebben of het niet een strafschop betrof. Dit bleek niet het geval te zijn. Sterker nog de VAR is niet eens bevoegd om een in of uitbal als corner te beoordelen. Met dit verhaal gingen de spelers, nog kokend van woede, na rust het veld weer op. Ajax scoorde dan ook heel snel de 0-2 en de wedstrijd was gespeeld. Van volledig in de wedstrijd, gefocust, zaten de spelers in no time in cirkel 4, andermaal een interne afleiding. De gedachten zijn dan bij het mogelijk toch thuis kunnen verliezen van de halve finale van de beker. Geen seconde was de ploeg daarna nog in staat om geconcentreerd (cirkel 1) bezig te zijn. Het was dan ook wachten op de 0-3 en die viel dan ook. Een aantal spelers schoten direct naar de rand van de cirkel, waren in gedachten al volledig afgehaakt. Voor de anderen raakte het idee van na 5 jaar geen prijs pakken diepgeworteld.

 

Afbeeldingsresultaat voor aandachtscirkels

 

Daan Krijnen schreef deze week een meer dan lezenswaardig blog over de VAR. Daan benoemd dat rechtvaardigheid belangrijk is, want teams en spelers willen dat sportwedstrijden eerlijk en sportief verlopen. Nu denk dat ik dat dit grosso modo ook geldt maar soms zijn de belangen gewoon te groot of wij maken die belangen te groot. Want als Daan gelijk heeft zou een of andere speler van Ajax wel bij Blom hebben aangegeven dat het geen corner was, dat hij zich vergist had. Ik denk ook niet dat wedstrijden zonder scheidsrechters gespeeld kunnen worden. Dit kan bij de pupillen en misschien nog bij de jongste jeugd en de lagere jeugdteams maar er komt een moment dat dit niet meer gaat, dat spelers het onderling het niet meer gaan oplossen, al dan niet met hulp van de coaches van de beide teams.

Daan beschrijft in zijn blog wel een aantal wezenlijke verbeterpunten met betrekking tot de VAR. Hij benoemd terecht dat in tegenstelling tot wat de FIFA lijkt na te streven, een scheidsrechter, met welke hulpmiddelen dan ook – nooit onfeilbaar en almachtig zal zijn en altijd alle beslissingen goed hebben. Zoals in het blog al werd benoemd te veel is afhankelijk van interpretatie. Sterker nog aspecten uit het voetbal die zonder veel interpretatie beoordeeld kunnen worden, namelijk corners en in- en uitballen vallen niet onder de bevoegdheid van de VAR. Hier is dus winst te halen. Verder zou het vergroten van het gevoel van invloed bij de coaches, spelers helpen. Waarom zou je een voetbaltrainer speler niet, net zoals in het volleybal, hockey of tennis, ook een beoordeling door de VAR kunnen aanvragen? Waarom zou het publiek, zouden de kijkers, dit niet mogen zien?

Er is echter nog wel iets te verbeteren en dat heeft je maken met het feit dat scheidsrechters nu eenmaal, met en zonder VAR, niet onfeilbaar zijn. Ze zullen dingen verkeerd beoordelen, zij zullen fouten maken en daar kunnen ze niets aan doen. Aan spelers en ook aan trainers, aan coaches om daar goed mee om te gaan.  Trainers hebben het over techniek, over de tactiek, over gemaakte afspraken. De zichzelf benoemde analisten kunnen uren praten over de organisatie. Ook na de fatale corner had iedereen het over de slechte organisatie. Geen enkele trainer, analist vraagt zich af hoe het toch komt dat je van goed in de wedstrijd zitten, binnen 40 sec. de wedstrijd volledig kan weggeven en in nog geen 5 minuten de wedstrijd gewoon al verloren hebt. Terwijl spelers prima weten hoe de organisatie moet staan, ze dit goed kunnen uitvoeren, gaat dit van het een op ander moment helemaal mis. Elke trainer herkent dit, hier gaat het echter nooit over. De psyche van de sport is, zeker binnen het voetbal, een verwaarloosd onderwerp. Dat is jammer, want hoe houd je controle? Hoe zorg je er voor dat je geconcentreerd blijft en daarnaast op de juiste momenten kan ontspannen? Het gaat er niet over maar de winst is juist hier te bereiken.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 1 maart 2019, in Coachen, Psychologie, Sport, voetbal en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: