Overwerkt

Iemand die burn-out is, is lichamelijk, mentaal en ook emotioneel opgebrand. Er is geen energie meer. Het gaat niet meer. Ook kinderen kunnen burn-out zijn. April van het afgelopen jaar besteedde de NOS aandacht aan Fleur. Fleur was al op negenjarig leeftijd overspannen.  Het begon bij Fleur met hard werken. Teleurstelling, als er iets niet lukte, betekende voor haar nog harder werken om het goed te maken. Fleur stond steeds vroeger op, om te leren, huiswerk foutloos af te krijgen. Fleur maakte lange dagen. Fleur bleek niet de enige. Wat haar was overkomen, overkomt steeds meer kinderen, aldus
het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Kinderen ervaren nogal eens stress, veel stress. De oorzaak van het probleem moet gezocht worden in de steeds maar toenemende prestatiedruk. Kinderen hebben al op jonge leeftijd te maken met toetsen, waarop dan weer goed gescoord moet worden. Kinderen krijgen al op jonge leeftijd huiswerk en als ze op een sport zitten moeten ze daar ook goed presteren om een wedstrijdje te mogen spelen. Presteer je minder, zit je op de bank. Elk seizoen wordt wordt dan ook weer afgesloten met toetsen, de selectietrainingen, waar je maar weer moet laten zien wat je waard bent.

Hoewel overal nog selectietrainingen worden georganiseerd, de volleybalbond op haar Talentendagen nog steeds op zoek is naar de nieuwe Nimir, Lonneke, Alexander of Madelein, Ajax nog steeds hele jonge kinderen weet te vinden, om ze jaren later, als eerste jaars senior dan voor vele miljoenen te verkopen. Ajax moet overigens wel, want concurrent Manchester City heeft een selectieteam voor kinderen jonger dan 5 jaar. Stel je toch een voor, jouw kind wordt geselecteerd voor dit eliteteam, dan ben je als ouder binnen. Daar doe je het als ouder voor.

In een interessant artikel van Saskia Adriaans vertelt zij over het reilen en zeilen bij hockeyclub Rotterdam. Het hockey loopt sowieso op dit terrein voor de troepen uit, heb ik de indruk. Zij komen regelmatig in het nieuws met vernieuwende ideeën die zij ook nog eens uitvoeren. Zo heeft hockeyclub Rotterdam, de club met één van de grootste aantal jeugdleden van Nederland (1600 jeugdleden) het selectiebeleid aangepast en de trainingsintensiteit bij de jongste jeugd verminderd. Bij hockeyclub Rotterdam is men van mening dat ‘de druk’ eraf moet, en dat plezier weer voorop moet staan.

Wij vinden het belangrijker dat jonge kinderen met hun vriendjes in hetzelfde team kunnen blijven spelen.‘ Een ander argument om de intensiteit op jonge leeftijd terug te schroeven bleek het aantal blessures bij al jonge kinderen te zijn. We zagen namelijk jonge kinderen met hielspoorklachten, kapotte ruggen, pijnlijke enkelbanden. Daar willen we voorzichtig mee zijn.

In het voetbal is met nog niet zover, al trekken ook hier mensen aan de bel, zo blijkt een het artikel van Karlijn Vernooij.  De hoofdpersoon had een droom, maar was inmiddels, erg moe, moe van alles.

Het valt hem zwaar dat alles voor zijn voetbalschema moet wijken: van buitenspelen met vriendjes tot andere hobby’s, dingen die hij op elfjarige leeftijd ook gewoon heel graag doet. Hij is inmiddels blij als er een training of wedstrijd wordt afgelast.’

Marcel Neuvel, jeugdcoördinator bij de KNVB, deelde het artikel op Twitter en gaf daarbij aan dat plezier en breed ontwikkelen belangrijk is:

“Niet enkel maar voetballen in de basisschoolleeftijd, maar maximaal 2x sportspecifiek trainen en daarnaast aandacht voor andere sporten, bewegingen en afgeleiden van voetbal.” 

Waarom, zo vroeg ik mij af, moeten wij kinderen zo jong al zo vastbinden aan de club? Moeten kinderen niet gewoon, na schooltijd, na het huiswerk, met vriendjes buiten kunnen spelen?

Van Neuvel benoemde dat kinderen niet meer buitenspelen en dat er dús een rol is weggelegd voor de sportvereniging.

Ik ben van mening dat sportverenigingen over het algemeen sportspecifieke bewegingsarrangementen aanbieden. Er zou meer sport overstijgend samengewerkt moeten worden met een veel lossere contactvorm als nu de traditionele lidmaatschappen. Een voorbeeld van een dergelijke sportoverstijgende samenwerking vinden wij in Belgische Bewegingsschool.

Midden jaren 90 van de vorige eeuw volgde ik een bijscholingscursus. Ik moest mijn licentie weer verlengen. De docent was een Belg, ene Emile Rousseaux. Rousseaux vertelde dat hij vanuit het niets, zonder ook maar in enig vertegenwoordigend team had gespeeld, zonder dat hij zelfs veel had getraind, voor het Belgisch nationaal team werd geselecteerd. Dit kon volgens hem twee dingen betekenen. Of het Belgisch nationale team stelde niet heel veel voor of hij had stiekem meer gedaan dan dat men dacht. Rousseaux vertelde dat hij was opgegroeid op een boerderij en dat hij daar veel speelde, af en toe ook mee mocht helpen op het bedrijf. Kennelijk waren dit soort algemene, motorische vaardigheden dusdanig dat je daar ook in het volleybal iets mee kon. Rousseaux was ook niet voor niets een van de grondleggers van de hierboven genoemde bewegingsschool.

Binnen het voetbal zijn ze niet overtuigd van de roep om minder te trainen, gezien de reacties op het eerder genoemde artikel van Adriaans:

…… minder trainen? Wat een onzin!  Kijk wat de kids bij een gemiddelde amateurclub op jaarbasis doen…. Zomerstop, winterstop, afgelastingen, overlappende vakanties. De meesten zijn amper 6-7 maanden per jaar actief bezig op de club.’

Ja idd dikke bullshit. Precies wat je daar zegt. Minste geringste wordt het afgelast.’

Wij moeten, bij minder trainingsuren, de doelstellingen voor de wedstrijden naar beneden bij stellen.  Ook wordt de term vlieguren maken genoemd. Tot slot blijkt de vraag wie er dan straks in de selectie elftallen komen relevant. Want kiest men in het 1e team het spelertje dat wel heel gemotiveerd is en wel 4x per week wilt trainen, maar niet het voetbal talent en gogme heeft? Of kiest men dat talentje wat maar 1 of 2x per week gaat trainen omdat hij ook graag 2x per week naar streetdance gaat en zelfs wel eens op zaterdag beide activiteiten heeft en dus wel eens moet kiezen?

Er lijken in de hele discussie een aantal zaken door elkaar te lopen. Kan je stellen dat een kind van 8 voldoende herstelmogelijkheden heeft als een training of een wedstrijd afgelast wordt maar het normaliter wel 3x of meer keren per week anderhalf uur of meer traint? Ook blijkt er in het voetbal nog steeds een korte termijn relatie te bestaan tussen de trainingen en de wedstrijd in het weekend. Minder trainingsuren maken door de weeks, betekent dus ook minder kans om te winnen in het weekend? Of zouden wij de doelstellingen voor het weekend anders moeten zien? Dan wordt er een aanname gedaan over kinderen die 4x per week of meer willen trainen maar geen ‘talent’ hebben en kinderen met ‘talent’ die naast het voetbal nog een heleboel andere hobby’s hebben. De vraagt blijft dus nog steeds wat is een talent? Wij weten na het onderzoek van de Michigan State University dat de 10000 uren norm van Ericsson min of meer ontmanteld is. Hierover schreef ik al eerder een blog. Een kind van 8 dat slechts 1x , hooguit 2x per week traint kan nog steeds de top halen. Daarbij zou je je kunnen afvragen in hoeverre wij op die hele jonge leeftijd al uitspraken kunnen doen over de vraag of iemand op volwassen leeftijd nog steeds het talent is dat jij er ooit in zag.

Waar men binnen het hockey voor de troepen uit lijkt te lopen, andere sportbonden maar moeilijk tot vernieuwing kunnen komen op juist dit terrein is er in het voetbal nog een wereld te winnen!

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 11 maart 2019, in Beleid, groei mindset, selecteren, selectietraining, Spelplezier, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: