Buitenspelen moet!

Kinderen spelen te weinig buiten. Met name kinderen van hoogopgeleide ouders spelen te weinig buiten, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Jantje Beton. Vroeger heb ik nog voor Jantje gecollecteerd, geld opgehaald voor meer speeltuinen, meer speelgelegenheden voor kinderen. Voor iedereen die niet weet wat Jantje Beton is, Jantje Beton is, Jantje Beton is hét goede doel dat zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Op de website van Jantje Beton met kapitaal grote letters dat wij nooit moeten stoppen met spelen. Nu is het probleem met kinderen van hoogopgeleide ouders niet dat zij nooit spelen, maar zij spelen te weinig buiten. Sommigen van deze kinderen spelen nooit buiten. Het blijkt dat het hoogopgeleide ouders moeite hebben om hun kinderen naar buiten te krijgen. Ook blijkt dat zij te weinig tijd hebben om actief aan te moedigen om buiten te gaan spelen. Kinderen van hoogopgeleide ouders blijken wel te spelen, maar dan achter een beeldscherm. Zij gamen vaker dan dat zij buiten gaan ravotten, gaan voetballen, in bomen klimmen, verstoppertje spelen. Je kan je afvragen of dat erg is. Is spelen niet synoniem aan spelen?

Right to Play benoemd dat kinderen door buiten te spelen, leren hoe sociaal met elkaar omgaan precies werkt. Zeggen zij hiermee dat kinderen die veel gamen niet leren hoe je sociaal met elkaar omgaat? Ik denk dat je dit op deze manier kan generaliseren. Mijn oudste zoon gamede vroeger veel, heeft er zijn beroep zelfs gemaakt en je kan met alle wil van de wereld niet zeggen dat hij niet weet hoe mensen sociaal met elkaar op zouden moeten gaan. Als je op een willekeurige zaterdagmiddag langs een voetbalveld loopt hoef je geen uren te observeren om kinderen te zien die daar veel meer moeite mee hebben!

In het programma Standpunt.nl benoemde een pedagoge enkele redenen waarom kinderen buiten zouden moeten spelen. Even uit het zicht van ouders moesten ravotten, moesten spelen is zo gaf zei aan belangrijk omdat kinderen leerde de wereld te verkennen, hun grenzen te verleggen, zelf hun eigen regels konden bepalen. Als dit belangrijke redenen zijn, dan vraag ik mij af waarom sportverenigingen hier boven op duiken. Sportverenigingen en dan maakt het, volgens mij niet uit, welke sport blinken uit in structuren, in kinderen in een keurslijf van vastomlijnde trainingen, heldere tactische concepten vast te leggen. De eerste trainer die tegen de kinderen zegt; ‘Jongens, hier heb je een bal, doe er iets leuks mee’ moet ik nog tegenkomen. Het is eerder omgedraaid. Overal lopen volwassenen die bepalen wat er gebeurt en met een beetje pech hebben ze dat bij de club nog in een technisch beleidsplan beschreven. Een volleybalspeeltuin klinkt fantastisch maar het is toch echt een volleybalspeeltuin, met de nadruk op volleybal. Bij voetbalclubs mogen kinderen ver onder de vijf jaar al binnen, maar ze voetballen daar echt en als de kinderen als een soort bijenvolk over het veld zwerven is er ergens een volwassenen die ze vertelt dat ze over de flanken moeten spelen, die ze vertelt wat breed staan betekent en dat er toch ook echt een laatste man moet zijn om te voorkomen dat je een goal tegen krijgt. Tennis is zo’n moeilijke sport dat kinderen eerst maar eens een jaar moeten trainen vóórdat een kind een wedstrijdje mag spelen. Het zijn altijd volwassenen die bepalen wat kinderen moeten en niet mogen.

Ik bracht een groot deel van mijn jeugd door in Heemstede. Wij woonde in de Rivierenbuurt. De tuin uit, de straat over een sloot en daarachter een braakliggend terrein zo ver als je maar kon kijken, de Filters. Mijn vochten daar hele oorlogen uit, klommen in bomen, graafde er loopgraven, bouwde er hutten en als wij voetbalde bepaalde wij de regels. Wij hadden geen volwassene die de regels bepaalde, die vertelde hoe wij moeten spelen en die keer dat ik op de sloot door het ijs heen zakte, was dat echt mijn eigen schuld, daar leerde ik van. Waar wij vroeger speelde is nu een nieuwe wijk gebouwd, de Amer, de Grevelingen de straten waar vroeger onze loopgraven liggen en ergens in wat nu een tuin met stenen zal zijn moet onze hun gelegen hebben.

Nadat wij uit Heemstede verhuisde kwamen wij terecht in een zogenaamde bloemkool wijk. Je kent ze wel, zo’n wijk waar je een tomtom nodig hebt om de weg te vinden. Zo’n wijk met hofjes, met woonerven, met overal speelruimte voor kinderen. In die wijken konden kinderen buitenspelen, zonder dat daar persé een ouder bij moest zijn. Ouders behoefde ook niet bang te zijn dat er iets mis ging en als het dan mis ging dan was het een val van de schommel of een ruit die kapot ging als bij een potje voetbal de pingel iets te hard werd getrapt. De nieuwe wijken hebben weer ouderwets straten en ook op de plek van de Filters is geen ruimte meer voor avontuur.

Is gamen dat zo slecht of schetst Jantje Beton wel een heel zwart wit beeld? Gamen is goed voor het verbeteren van de oog-handcoördinatie (door het constant combineren van bewegen en kijken) en het oriëntatie vermogen. Kinderen leren zelf strategieën uitdenken, het stimuleert de creativiteit. Het verhoogt het ruimtelijke inzicht en de reactiesnelheid en kinderen, jawel, leren samenwerken. Door het spelen van games kunnen kinderen snel nieuwe vaardigheden leren. Zo gebruikt het Amerikaanse leger games om soldaten psychologisch voor te bereiden op stressvolle situaties. Games kunnen ook helpen bij de behandeling van depressie en angstklachten.

Het beeld dat geschetst wordt van gamen is dan ook wat zwart-wit. Toch kopte Nu.nl in 2018 dat Nederlandse kinderen kampioen stil zitten zouden zijn. Slechts 55 procent van de vier- tot twaalfjarigen voldeed in 2017 aan de Beweegrichtlijnen, blijkt uit de CBS-cijfers. Dit houdt in dat 45 procent minder dan één uur per dag aan matig intensieve inspanning doet.  Universitair hoofddocent Takken benoemd in dit artikel ook al dat kinderen te weinig buitenspelen. Volgens Takken is voldoende beweging van belang voor zowel de fysieke als de mentale ontwikkeling van een kind. Zoals eerder al benoemd heeft gamen wel degelijk een positieve invloed op de mentale ontwikkeling. Je kan vraagtekens zetten bij de fysieke inspanning. Je kan je echter afvragen of het antwoord daarop bij de sportverenigingen ligt. Kinderen worden tegenwoordig met de regelmaat van de klok getoetst, moeten ook op school van alles en wij kennen zelfs voorschoolse educatie. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dagelijks lopen er klassen langs ons huis, op weg naar de gymzaal om de hoek. Met 25 tot 30 kinderen een uurtje in de gymzaal, hoeveel intensieve beweging zou er in zo’n les zitten? Zijn al die leerkrachten ook vakleerkrachten Lichamelijke Opvoeding? Is 1 uurtje gym per week het antwoord op het probleem van al die zittende kinderen?

Vroeger op de basisschool had ik niet zo veel verplichtingen, niet zó veel huiswerk. Het enige huiswerk dat wij hadden van topografie. Wij hadden tijd zat om buiten te spelen, om te ravotten, in bomen te klimmen, te voetballen. Wij moesten niks, wij mochten van alles. Tegenwoordig ligt het antwoord op al onze bewegingsarmoede kennelijk bij de sportvereniging maar net als ook school moeten kinderen daar van alles. Ik zou willen pleiten voor meer vrijheid en minder moeten. Laat kinderen weer kind zijn, bedenk geen bewegingsarrangementen, laat kinderen vrij, laat ze zelf het spel bedenken, laat ze zelf de regels bedenken, laat ze gewoon weer kind zijn in plaats van volwassenen  in de dop die voorbereid moeten worden op een wereld waarin van alles moet.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 8 juni 2019, in Spelplezier, Sport en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: