Scheef gegroeid

Ik ben inmiddels bijna 58 jaar oud. Het grootste deel van mijn leven ligt dus achter mij. Zo ook dit verhaal. Ik was trainer van de B1, zo noemde wij destijds de O17-1. Het betrof een kleine, maar o-zo gezellige, vereniging. Het probleem van de vereniging was dat de club weinig jeugdteams telde. In elke leeftijdscategorie slechts 1, met als uitzondering, de D en de E jeugd. In die categorie telde de club plots drie teams.

Het eerste herenteam bestond uit oude vrienden. Mannen die ooit bij de club waren opgegroeid, maar later bij andere verenigingen op een hoger niveau hadden gespeeld. Het eerste team speelde op divisieniveau en konden daar, ondanks dat ze slechts 1x per week trainde, nog aardig meekomen. Mannen ook die eerdaags een stapje terug zouden gaan doen. Een drukke baan, een gezin, af en toe die blessures. Het moest een keertje genoeg zijn.

Het probleem bij de club zat ‘m in het feit dat de jeugd niet mee gegroeid was met het niveau van het 1e team. Jeugdteams speelde niet eens in de regionale Topklasse, namen in het begin zelfs niet eens deel aan de Nationale Open Club kampioenschappen en nu ze sinds een paar jaar zich wel ingeschreven hebben vlogen alle deelnemende teams er telkens in de voorronde al uit. Hier kwamen geen spelers uit voort die de erfenis van deze oude top volleyballers over konden nemen. De club lag totaal uit z’n verband. Er zat geen visie, er zat geen beleid achter. Er waren slechts een stel mensen die nog heel aardig konden ballen en een sponsor die dat wel heel aardig vond.

Het bouwen van de club

Kenmerkend van een vereniging waar aan talentontwikkeling wordt gedaan is juist de evenwichtige opbouw van de vereniging. Kenmerkend van een club waar aan talentontwikkeling wordt gedaan is juist de achterliggende visie, is juist dat beleid. Dit wil niet zeggen dat clubs met jeugd, die niet werken met selectieteams, die prestatie niet of meer minder belangrijk vinden, zo maar wat doen. Ook die verenigingen kunnen in visie beschreven hebben hoe zij tegen jeugd en sport aan kijken en in hun missie wat zij willen bereiken. Hele grote verenigingen zouden zelfs een meer recreatieve én een meer prestatieve tak kunnen hebben.

Als de club besloten heeft wat voor vereniging het zou willen zijn, voor welke doelgroepen zij open staan en een idee hebben wat de doelen dan zouden moeten zijn, is het zaak om dat in beleid te gieten. Allereerst het verenigingsbeleid en in het verlengde daarvan het jeugdbeleid. We gaan nog even door, want uit die verenigingsbeleid en jeugd verenigingsbeleid, dien je daarna het technisch verenigingsbeleid te beschrijven en, in het verlengde daarvan het technisch jeugdbeleid. Vragen als op welk niveau zouden ons teams moeten spelen, hoe vaak en hoe lang zouden onze teams, op welk niveau moeten trainen, zijn relevant. Wat voor soort trainers hebben wij nodig? Moeten die een licentie hebben en veel ervaring of maakt dat niet uit? Ongeacht het profiel van je vereniging, ongeacht wat voor club je wil zijn, is het goed na te denken over de vraag hoe je het feit dat je een club bent organiseert. Is er sprake van los zand en is dat prima, of zijn activiteiten waar de leden, teamoverstijgend elkaar kunnen ontmoeten? Kortom, hoe maak je en hoe houd je het leuk.

Als je het voorwerk hebt gedaan, moet je echt na gaan denken over de opbouw van de vereniging. Bij de meer recreatief ingestelde verenigingen zal alles wat organisch verlopen. Worden wedstrijden gewonnen is dat leuk en een kampioenschap is geen doel op zich maar wordt echt wel gevierd. Talenten zullen de club verlaten om elders te gaan spelen en de club zal dit over het algemeen geen probleem vinden. Sterker, mijn oude club, was er zelfs trots op.

Voor de meer prestatief ingestelde vereniging is het zaak goed na te denken over de opbouw van je vereniging. Onder het eerste team, heb je bij voorkeur een talententeam. Een team, spelend bij de senioren, waar jeugdspelers, soms aan de hand van meer ervaren spelers, ervaring op kunnen doen. Het doel van dit team is leren. Het gaat hier niet primair om winnen. Spelers moeten de ruimte en de mogelijkheid krijgen om te leren. Het gat tussen dit opleidingsteam en het eerste mag ook weer niet te groot zijn.  Uitwisseling van talenten tussen jeugd, talententeam en het eerste moet mogelijk zijn. Hier zou je ook een trappetje kunnen maken. Hierover schreef ik al eens in het blog, De Vereniging naar de Top.

Je zou, zelfs de procesdoelen, de leerdoelen die je per niveau, per team, hebt beschreven middels dit trapje op elkaar aan kunnen laten sluiten. Hierover schreef ik eerder het blog ‘Plannen‘. Je benoemd per niveau, per team, de leerdoelen, laten we zeggen de eindtermen en deze doelen moeten dan aansluiten op de begindoelen van het team dat in het trapje hierop volgt. Je bouwt je vereniging.

Als je als club besloten hebt dat je weliswaar jeugdteams kent maar dat het doorstromen van jeugd naar een eerste team geen doel op zich is. Dan kan een eerste team, zoals in het voorbeeld, prima bestaan en als spelers stoppen of lager willen spelen, geen probleem. Desnoods trek je op een gegeven moment je eerste team terug, als de stap vanuit de jeugd naar het eerste team te groot is geworden. Dat terugtrekken van je eerste team zou ook mogelijk kunnen zijn als het niveau van het eerste team, uit de pas begint te lopen. Je zou dan je talententeam, dat voor de duidelijkheid lager speelt, aan kunnen wijzen als je nieuwe eerste team. Zo bouwt Alterno met het eerste, met een mooie mix van ervaren mensen met eredivisie ervaring en jonge talenten aan een nieuw team. Persoonlijk vind ik dit fantastisch!

Epiloog

Bij mijn oude vereniging was er geen sprake van een talententeam en lag het niveau tussen de oudere jeugdspelers en de mannen uit het eerste veel te ver uit elkaar. Het moment dat de oude garde, een voor een aangaven de pijp aan Maarten te geven, er mee stopte of lager wilde spelen waren er geen opvolgers, die waren in een eerder stadium al teleurgesteld afgehaakt.

Afbeeldingsresultaat voor scheef gegroeid

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 25 maart 2020, in Sport, Talentontwikkeling, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. hcouwenberg27

    interessant maar veel te kort Bert, voelt een beetje onaf. Graag een longread van maken, je hebt toch niks te doen 😉

    Like

    • Dit was een verhaal dat al wat langer op de plank lag en wat inderdaad te kort is. Ik ga er nog een keer naar kijken maar niet nu. Bij mij is heel recent diabetes vastgesteld, ik lig inmiddels niet meer in het ziekenhuis, maar nog niet aan het werk, ook niet thuis. Ik zou nog allerlei onderzoeken krijgen, zoals een oogonderzoek. Ik heb namelijk problemen met zien, met name op de korte afstand. Al de onderzoeken zijn, door de huidige crisis, afgezegd door het ziekenhuis. De verwachting is dat dit nog wel 2 maanden kon duren.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: