De rit naar huis
Dit keer geen lang verhaal, beelden zeggen vaak veel meer. Gisteren zapte ik langs het programma Atlas, het wetenschapsprogramma van de NPO. Dit keer aandacht voor sportouders, over winnen en over leren. In de VS is 70% van de kinderen gestopt met sport vóórdat ze naar highschool gaan. In ons land zal dat niet veel anders zijn.Tijdens dit item. werd een schokkend filmpje getoond, over een vader en zijn zoontje na het sporten.

Voor wie wil zien wat er in menig auto na de training, de wedstrijd besproken wordt:
https://www.youtube.com/watch?v=-0e8zvvY-x8
Geplaatst op 18 maart 2022, in Coachen, ongewenst gedrag, Psychologie, Spelplezier, Talentontwikkeling en getagd als fouten maken, groei, jeugd, Leren, psychologie, Sport. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.
Ik dacht dat ouders hun kleine kinderen inschreven in sporten omdat dit goed is voor de sociale contacten. Zodat ze leren hoe het is om samen een team te vormen. Voor de samenhorigheid. Om gewoon … ergens deel van uit te maken. Om samen te winnen maar ook om samen leren om te gaan met verlies.
Maar blijkbaar draait het de dag van vandaag niet meer rond het kind maar gaat alles over de ouder. De ouder eist …, het kind moet …
Erg!
LikeLike
Was dat maar zo. Dit is een Amerikaans filmpje maar ook in Nederland en België komt dit voor. Heel veel kinderen stoppen vroegtijdig met sport, omdat ze dachten dat sport over plezier, over samen dingen ondernemen ging. In het wetenschappelijke programma Atlas (op NPO2) werd hier laatst aandacht aan besteed. Juist als ouders willen, zouden wensen dat hun kind de top zou halen in zijn of haar sport, moet je het daar absoluut niet over hebben. Overigens geldt dat ook voor trainers. Een sporter, een trainer, die gaat voor het resultaat vergeet hoe het uitgevoerd moet worden en bereikt dus het tegenover gestelde van wat hij wil bereiken.
LikeLike